Pretty Perfect Paddestoelen Risotto

45 min

medium

4-6

Als ik denk aan herfst, dan denk ik aan warmte. Thuis op de bank, met een dekentje en een kopje thee. Maar ook aan boswandelingen, de bladeren die van de bomen vallen en de paddestoelen die volop groeien. En daarom is dit de perfecte tijd voor mijn paddestoelen risotto. Warme, aardse smaken, verpakt in dit ultieme comfort food gerecht.

4.5 from 2 Reviews

Ingrediënten

Adjust Servings
2,5 lt paddestoelenbouillon
500gr risotto rijst
15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood "porcini" (Albert Heijn en Jumbo)
200 ml droge witte wijn
2 gele uien
3 tenen knoflook
150 gr oesterzwammen (vervangbaar door alle soorten paddestoelen)
100 gr cantharellen (vervangbaar door alle soorten paddestoelen)
2 portobello’s (vervangbaar door alle soorten paddestoelen)
250 gr champignons
250 gr kastanje champignons
2 takjes verse tijm
85 gr rucola
1 blok Violife Prosociano wedge
snufje zout en peper

Aan de slag

1.

Begin met het maken van je bouillon. Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het gerecht. Het zorgt voor de smaak maar ook voor de smeuïge structuur die typerend is voor een risotto.
Verwarm in een pan 2,5 liter water met 5 paddestoelen bouillonblokjes en het eekhoorntjesbrood. Het heeft ongeveer 10 minuten nodig om op smaak te komen voordat je het kunt gebruiken. Zorg dat de bouillon continu warm is maar niet kookt.
Markeer als klaar
2.

Ondertussen snij je de ui fijn en pers je de knoflook. Dit fruit je even met een scheutje olijfolie tot de ui glazig is. Dan gaat de rijst erbij en roer je het allemaal even goed door om het af te blussen met de witte wijn. Zodra de wijn verdampt is begin je met het toevoegen van de bouillon, gebruik hiervoor een soeplepel.
Markeer als klaar
3.

Zorg dat de rijst altijd onder een klein laagje bouillon staat zodat de rijst goed kan garen op een middelhoog vuur. Voeg daarom regelmatig 1-2 soeplepels bouillon toe. Herhaal dit tot alle bouillon op is. De rijst zal na zo’n 15 minuten gaar zijn en de specifieke “natte” structuur hebben van risotto.
Markeer als klaar
4.

Tot slot snijd je de champignons, kastanjechampignons en portobello’s in plakjes, de oesterzwammen in grove stukken en de cantharellen laat je intact. Dit alles gaat in een koekenpan samen met de blaadjes van de tijm en een snuf zout en peper. Dit bak je voor ongeveer 3 minuten in een scheutje olijfolie zodat de paddestoelen nog steeds een stevige bite hebben en het geheel niet te zompig wordt.
Markeer als klaar
5.

Meng het paddestoelen mengsel met de rijst en je bent klaar om het gerecht op te dienen. Voeg nog wat extra verse tijm, rucola en wat geraspte Prosociano toe.
Markeer als klaar

2 Comments

  • Eunice Lammers

    Yummie!! Heerlijk receptje. Helaas hadden we geen porcini. Maar nog steeds was het een erg makkelijk recept. Het is weinig snijwerk, je moet wel de pan met risotto goed in de gaten houden. 😉

  • Meg

    Super lekker! ? Even niet aan gedacht dat we met 2-en zijn dus nu lekker bakjes in de diepvries. Kunnen we nog keer genieten ???

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *