Jackfruit Rendang

30 min (2 uur garen)

medium

4

Jackfruit is een enorm veelzijdig product. Door zijn vleesachtige structuur en neutrale smaak is het een perfecte vleesvervanger. En daarom is jackfruit de basis van deze rendang. Je hebt wel even de tijd nodig want in dit recept maken we de rendang helemaal from scratch. Maar het is de tijd en moeite waard, want ohoh wat is dit toch belachelijk lekker!

3 from 3 Reviews

Ingrediënten

Adjust Servings
2 blikken Fairtrade Original young jackfruit
1 blik kokosmelk
1 el tamarinde pasta
2 el ketjap manis
4 kardemomzaden
4 kruidnagels
2 steranijs
4 citroenblaadjes
groene delen 2 stengels sereh
1/2 tl gemalen laos
1/2 tl gemalen kurkuma
2 el kokosbloesemsuiker
4 el kokosrasp
1 rode peper
snufje zout
voor de boemboe
30 gr verse gember
3 sjalotjes
1 rode peper
5 tenen knoflook
witte delen 2 stengels sereh
100 ml water

Aan de slag

1.

We beginnen met het maken van de boemboe. Schil de gember, sjalotjes en knoflook teentjes en snijd deze in grove stukken. Snijd het steeltje van de rode peper, ook deze mag je in grove stukken snijden. Van de stengels sereh hebben we alleen het dikkere, witte gedeelte nodig. Dat zal ongeveer 5 cm zijn, die snijd je in smalle ringen. Bewaar de overige stukken voor later! Meng de gember, sjalotjes, knoflook, rode peper en sereh in blender met 100 ml water en mix het tot het een mooie gladde puree is. Geen blender in huis? Staafmixer kan ook!
Markeer als klaar
2.

Zet een grote pan op een middelhoog vuur en doe hier de boemboe in. Laat hier de boemboe indikken en roer regelmatig zodat het niet aanbrand. Dit kan wel 5 minuten duren.
Markeer als klaar
3.

Nu mogen de specerijen erbij. Voeg de kardemomzaden, kruidnagels, steranijs en de groene sereh stukken toe aan de boemboe. Laat dit een minuutje bakken zodat de smaken vrij kunnen komen.
Markeer als klaar
4.

Tijd om de kokosmelk, tamarinde pasta, ketjap manis, gemalen laos en kurkuma toe te voegen. Meng dit alles goed.
Markeer als klaar
5.

Open de blikken jackfruit, laat deze goed uitlekken, en giet ze leeg in de pan met je rendang boemboe.
Markeer als klaar
6.

Ondertussen ga je in een kleine koekenpan de kokosrasp even bakken, zonder olie op een middelhoog vuur, tot de kokos mooi goud bruin van kleur is. Dit mag dan bij de rendang samen met de citroenblaadjes, de kokosbloesemsuiker en een snufje zout.
Markeer als klaar
7.

Nu is het werk klaar en zet je het vuur laag! De jackfruit heeft tijd nodig om te garen en de smaken volledig op te nemen. Belangrijk is dat je regelmatig roert en in de gaten houd dat de rendang niet aanbrandt. Na ongeveer 2 uur zal de rendang mooi zijn ingedikt. Zet het vuur uit en haal met een vork de kardemomzaden, kruidnagels, steranijs, sereh stengels en citroenblaadjes eruit. Dit eet een stuk fijner ;)
Markeer als klaar
8.

Strooi nog wat verse rode peper over de rendang en serveer hem met witte rijst en wat zoet zure komkommer. Smakelijk!
Markeer als klaar

3 Comments

  • Irene

    Pan staat te pruttelen.Ben zo benieuwd.
    Het lijkt bij mij wel lichter van kleur dan op jou foto.
    Ik laat nog wel weten hoe het smaakte.

    • Jenna

      Oh wat leuk dat je de rendang hebt gemaakt! Bij mij was de kleur in het begin ook nog heel licht maar zodra het vocht volledig was opgenomen werd het een stuk donkerder. Ben benieuwd of het heeft gesmaakt 🙂

      • Irene

        Ja hij is in de smaak gevallen.Ga hem nog wel een x maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *