Pretty Perfect Paddestoelen Risotto
Als ik denk aan herfst, dan denk ik aan warmte. Thuis op de bank, met een dekentje en een kopje thee. Maar ook aan boswandelingen, de bladeren die van de bomen vallen en de paddestoelen die volop groeien. En daarom is dit de perfecte tijd voor mijn paddestoelen risotto. Warme, aardse smaken, verpakt in dit ultieme comfort food gerecht.
4.5
from
2
Reviews
Ingrediënten
Adjust Servings
2,5 lt paddestoelenbouillon | |
500gr risotto rijst | |
15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood "porcini" (Albert Heijn en Jumbo) | |
200 ml droge witte wijn | |
2 gele uien | |
3 tenen knoflook | |
150 gr oesterzwammen (vervangbaar door alle soorten paddestoelen) | |
100 gr cantharellen (vervangbaar door alle soorten paddestoelen) | |
2 portobello’s (vervangbaar door alle soorten paddestoelen) | |
250 gr champignons | |
250 gr kastanje champignons | |
2 takjes verse tijm | |
85 gr rucola | |
1 blok Violife Prosociano wedge | |
snufje zout en peper |
Aan de slag
1.
Begin met het maken van je bouillon. Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het gerecht. Het zorgt voor de smaak maar ook voor de smeuïge structuur die typerend is voor een risotto.
Verwarm in een pan 2,5 liter water met 5 paddestoelen bouillonblokjes en het eekhoorntjesbrood. Het heeft ongeveer 10 minuten nodig om op smaak te komen voordat je het kunt gebruiken. Zorg dat de bouillon continu warm is maar niet kookt.
Markeer als klaar
2.
Ondertussen snij je de ui fijn en pers je de knoflook. Dit fruit je even met een scheutje olijfolie tot de ui glazig is. Dan gaat de rijst erbij en roer je het allemaal even goed door om het af te blussen met de witte wijn. Zodra de wijn verdampt is begin je met het toevoegen van de bouillon, gebruik hiervoor een soeplepel.
Markeer als klaar
3.
Zorg dat de rijst altijd onder een klein laagje bouillon staat zodat de rijst goed kan garen op een middelhoog vuur. Voeg daarom regelmatig 1-2 soeplepels bouillon toe. Herhaal dit tot alle bouillon op is. De rijst zal na zo’n 15 minuten gaar zijn en de specifieke “natte” structuur hebben van risotto.
Markeer als klaar
4.
Tot slot snijd je de champignons, kastanjechampignons en portobello’s in plakjes, de oesterzwammen in grove stukken en de cantharellen laat je intact. Dit alles gaat in een koekenpan samen met de blaadjes van de tijm en een snuf zout en peper. Dit bak je voor ongeveer 3 minuten in een scheutje olijfolie zodat de paddestoelen nog steeds een stevige bite hebben en het geheel niet te zompig wordt.
Markeer als klaar
5.
Meng het paddestoelen mengsel met de rijst en je bent klaar om het gerecht op te dienen. Voeg nog wat extra verse tijm, rucola en wat geraspte Prosociano toe.
Markeer als klaar
2 Comments
-
Meg
Super lekker! ? Even niet aan gedacht dat we met 2-en zijn dus nu lekker bakjes in de diepvries. Kunnen we nog keer genieten ???
Yummie!! Heerlijk receptje. Helaas hadden we geen porcini. Maar nog steeds was het een erg makkelijk recept. Het is weinig snijwerk, je moet wel de pan met risotto goed in de gaten houden. 😉